Lukats Online
Magazin
Csalogató
Lukáts Tanya
Cane Corso
Fotózás
Könyvesbolt
Linkek
Kapcsolat

 
Web lukats.hu

Hungarian | English


Új SD memóriakártya-szabvány

Lefelé nem kompatibilis az SDHC

Budapest, 2007. június 27.

SDHC néven új kártyaszabványt vezetett be a nemzetközi SD kártyaszövetség. Az ilyen jelű kártyák akár 32 gigabájt memóriával is rendelkezhetnek, ám az eddigi SD szabvánnyal csak méretükben és csatlakozásukban egyeznek meg, a korábbi készülékekkel nem kompatibilisek.

Új SD memóriakártya-szabványNagyon fontos, hogy bár az új SDHC kártyák mérete, csatlakozói megegyeznek a korábbi SD szabvánnyal, az SDHC lefelé nem kompatibilis, és ez a probléma nem orvosolható semmilyen firmware frissítés telepítésével. A forgalmazók időnként elmulasztják feltüntetni ezt az igen lényeges különbséget, ezért csak akkor vásároljunk 2 GB-nál nagyobb kapacitású, vagy SDHC jelű kártyát meglévő készülékeinkhez, ha az eszköz dokumentációja kifejezetten állítja, hogy kezelni tudja azt - hívta fel a figyelmet az új szabvány kapcsán a SanDisk hazai importőre, a Hama Kft. Természetesen azon készülékek, melyek az új szabvány használatára gyártottak, minden további nélkül képesek működtetni a korábbi SD kártyákat is.

Az SD szövetség az SDHC néven azért léptetett életbe az új kártyaszabványt, mert az eddigi "SD" jelzéssel ellátott memóriakártyák technológiája nem tette lehetővé a 2 gigabájt fölötti memóriakapacitás kifejlesztését. Az SDHC megjelölés az új, SD 2.0-ás szabványú kártyákat jelöli. Az SD szövetség által felállított szabvány szerint ez minden 2 GB-nál nagyobb kapacitású SD kártyára vonatkozik, maximum 32 GB-ig.

A szabványban háromféle adatátviteli sebesség létezik, melyeket az új kiadású (kiskereskedelmi forgalomban már kapható) kártyákon minden esetben feltüntetnek. Az adatátviteli sebességről a kártyán a CLASS 2, CLASS 4, illetve CLASS 8 jelzés tájékoztat, ahol a szám a kártya adatátviteli képességét MB/sec-ben adja meg. Tehát egy CLASS 2 jelű kártya 2 MB/sec adatátviteli sebességre képes.

Már most is több mint harminc Canon, Casio, Nikon, Panasonic (LUMIX), Pentax és Sanyo digitális fényképezőgép vagy kamkorder használja az SDHC szabványt, és várhatóan az új típusú kártyák a zenelejátszóknál, mobiltelefonoknál és egyéb hasonló elektronikus készülékeknél is gyorsan teret nyernek.

Forrás: Photonet
Online Fotós Magazin

PhotoNet - Online Fotós Magazin

youngtimer.lap.hu


Home :: Magazin :: Csalogató :: Tanya :: Webmasters

copyright © 2002-2007 lukats.hu, all rights reserved
powered by icon.design